8 stappen voor een goede SEO-strategie. Simpel. Snel. Effectief.

Een goede SEO-strategie is bepalend voor je online prestaties. Is dit een verrassing? Nee. Wordt dit vaak overgeslagen? Ja.

Lees verder

Optimaliseren zonder goede strategie is naar de supermarkt gaan zonder boodschappenlijst.

En toch zijn er weinig mensen/marketeers/o.i.d. met een duidelijke focus of een concreet plan. Met zoekmachine optimalisaties ben je vast al eens bezig geweest en de bekende SEO-tips heb je ook al vaker gehoord. Echter mis je de boodschappenlijst: een goede SEO-strategie.

Met deze 8 stappen ontwikkel jij binnen no-time een effectieve SEO-strategie.

Bepaal je focusgebied

Maak een nulmeting

Bepaal je SEO doelstellingen

Bepaal je SEO-Tools

 

Bepaal je SEO doelstelling

Bepaal je SEO planning

Van Analyse naar SEO Optimalistatie

Wat betekent SEO?

Om nog even een stapje terug te doen, leggen we eerst uit wat SEO betekent en wat optimalisatie hiervan zoal inhoudt. De betekenis van SEO is Search Engine Optimization, of in het Nederlands zoekmachine optimalisatie. Waar je bij zoekmachines waarschijnlijk meteen aan Google denkt, is het handig om te weten dat ook Bing, Yahoo en andere zoekmachines onder deze term vallen.

 

De vertaling zegt het al: met zoekmachineoptimalisatie probeer je je website te optimaliseren voor zoekmachines. Dit resulteert in een hogere positie, betere vindbaarheid en meer organisch verkeer. Meer bezoekers op je website is het uiteindelijke doel en organisch verkeer is in principe gratis. Win-win toch?

 

Door deze 3 pijlers bepaald een zoekmachine of je website goed is of niet.

Techniek

Zoekmachines willen bezoekers een snel, veilig en gebruiksvriendelijk internet aanbieden. Dit betekent dat snelle, beveiligde en websites met een goede gebruikerservaring beter ranken dan websites die dat niet zijn.

Content

SEO succes is niet alleen het halen van bezoekers, maar ook het laten converteren van deze bezoekers. Je content moet relevant zijn, naadloos aansluiten op de verwachting en, niet onbelangrijk, antwoord geven de vraag van de bezoeker.

Autoriteit

Naast de fundamentele techniek en de content is er een 3e pijler: de autoriteit van een website. Zie dit als een populariteitsverkiezing. Als er veel externe websites op jouw website stemmen, win jij aan populariteit (autoriteit).

Deze stemmen behaal je door links te vergaren van andere websites die naar jouw website verwijzen. Een populaire en relevante website die voor jou stemt (naar jou linkt), heeft meer waarde dan een stem van een minder populaire website die over een totaal ander onderwerp gaat.

 

Door goede content te schrijven, relevante producten aan te bieden en interessante informatie te geven, zorg je ervoor dat andere websites naar jou verwijzen. Dit kan bijvoorbeeld op een blog of forum zijn.

 

Bovenstaande 3 punten geven Google handvaten om jouw website te ranken. Hoe je dit analyseert en vertaalt naar optimalisaties behandelen we in het stappenplan.

 

Het is belangrijk om te onthouden dat SEO een marathon is en geen sprint. Je komt niet van de een op de andere dag bovenaan in de zoekresultaten te staan. Dit vergt tijd en aandacht. Tot zover dus “gratis”.

 

 

Plan een uurtje TRN

Stap 1: Bepaal je focusgebied.

Een veelgemaakte fout in SEO, of marketing in het algemeen, is een gebrek aan focus. Je bent bang om te kiezen en iets anders te laten vallen. In de wereld van gedragspsychologie noemen we dit “loss aversion”. Een verlies voelt zwaarder dan een winst, waardoor je zo min mogelijk probeert te verliezen en dit gaat mijden.

 

Toch is het nodig om te kiezen. Focus je op één onderwerp en zorg ervoor dat je je concurrentie wegblaast op dat aspect. Goed gevonden worden op jouw belangrijkste onderwerp, is beter dan half gevonden worden op meerdere onderwerpen.

 

Je onderwerp kun je kiezen op basis van je aanbod, je kennis, onderzoek (bijvoorbeeld de concurrentie op dat gebied), potentie etc.

 

Door een focus te bepalen houd je overzicht en kun je aantonen specialist te zijn op dit gebied. Na verloop van tijd zie je dat zoekmachines, en belangrijker: je doelgroep, jou als autoriteit binnen dat gebied gaan zien.

Stap 2: Maak een nulmeting.

Voordat je een SEO-doelstelling kunt formuleren is het van belang dat je je huidige status kent. Hoe is de vindbaarheid van onze website? Hoeveel organisch verkeer heb je nu? Beantwoorden mijn webpagina’s de zoekintentie van de bezoekers?

Als je dit hebt gedaan, kun je een realistische SEO-doelstelling formuleren.

 

Stap 3: Bepaal je SEO-doelstelling.

Nu je een focus hebt, kun je een doelstelling formuleren voor je SEO-strategie. Zorg voor een concrete SEO-doelstelling.

 

 

 

“Meer organisch verkeer” is niet concreet genoeg. Denk bijvoorbeeld aan:
“Ik wil het komende jaar 50% meer organisch verkeer krijgen t.o.v. het jaar ervoor”.

 

 

 

Hiermee dwing je jezelf tot een kritische blik en kun je tijdig bijsturen als je de doelstelling niet lijkt te gaan halen.

 

Zorg wel voor een realistische doelstelling. Als je er 1 uur per maand voor uittrekt, is het wellicht niet realistisch om binnen 6 maanden een vertienvoudiging van het organisch verkeer te verwachten.

Plan een uurtje TRN

Stap 3.1: Stel de juiste KPI’s op.

Met je SEO-doelstelling in het achterhoofd, kun je vervolgens KPI’s opstellen.

Op deze manier kun je het verloop van je werkzaamheden monitoren en bijhouden.

 

Enkele veelgebruikte KPI’s die wij aanbevelen voor het monitoren van diverse doelstellingen:

 • Stijging (in percentage) van het organisch verkeer.
 • De posities van je website bij zoekopdrachten over dat onderwerp.
 • De klikfrequentie van de pagina.
 • Het aantal leads/aankopen vanuit organisch verkeer.
 • De gemiddelde tijd dat bezoekers op de pagina blijven.

 

 

Kies passende KPI’s. Als je doelstelling is dat je meer organisch verkeer naar je website wilt krijgen, dan is het meten van conversies niet direct een passende KPI. Dit zegt namelijk meer over hoe conversiegericht je website is, dan over de vindbaarheid ervan.

Stap 4: Bepaal je SEO-tools.

Je voortgang bijhouden kun je doen met SEO-tools. De juiste tools kiezen bespaart je een hoop tijd en zorgen. Daarnaast geven ze je inzichten die je met de gangbare rapportages van Analytics niet altijd ziet.

 

Hoewel dit geen vereiste is, en ook geen effect heeft op het resultaat van je strategie, adviseren wij altijd het gebruik van een goede SEO-tool.

 

Veelgebruikte SEO-tools zijn bijvoorbeeld Ahrefs, SE Ranking en SEMrush. Probeer een aantal tools uit om te kijken welke het best aansluit bij je wensen. Vaak heb je een gratis proefperiode waarin je de tools kunt testen.

 

Naast monitoren bieden deze tools ook vaak de mogelijkheid tot een uitgebreidere zoekwoordanalyse.

Stap 5: SEO-analyse.

Voordat je kunt beginnen is het noodzakelijk een SEO-analyse te maken. De SEO-tools uit stap 4 komen hierbij goed van pas. Zoals besproken in de introductie bestaan de handvaten van SEO uit 3 pijlers: techniek, content en autoriteit.

 

Een technisch goede website werkt als het fundament voor je vindbaarheid. Al is je content nog zo goed, als je website technisch niet goed in elkaar zit, zul je nooit de beste resultaten behalen.

Analyse van de websitesnelheid.

Snelheid, veiligheid en gebruiksvriendelijkheid zijn de punten waar je je op moet richten.

 

Denk onder andere aan:

 • De laadtijd van je website.
 • De beveiliging middels een SSL-certificaat.
 • De crawlability van je website (de leesbaarheid voor zoekmachines).
 • De user experience (UX) van je website qua indeling.
 • De mobiele toegankelijkheid.

 

Met onderstaande hulpprogramma’s kun je een aantal zaken gemakkelijk analyseren:

 

 

https://tools.pingdom.com/

https://search.google.com/test/mobile-friendly

 

Mocht je gebruik maken van Google Chrome, dan kun je via rechtermuisknop, inspecteren, Lighthouse ook een globaal rapport uitdraaien van de technische score van je website.

 

 

Plan een uurtje TRN

Analyse van de content.

Een contentanalyse doe je door te kijken naar het aantal bezoekers dat je pagina’s opleveren. Dit kan bijvoorbeeld met Google Analytics. Zie je dat je belangrijkste pagina niet of nauwelijks bezoekers heeft, dan kun je deze pagina verder analyseren.

 

Via Google Search Console kun je zien op welke positie je pagina staat bij bepaalde keywords (zoekopdrachten) en hoeveel bezoekers er naar je website doorklikken. Zijn de keywords in deze lijst relevant? Op welke gemiddelde positie scoor je? Is je CTR percentage hoog genoeg? Dit zijn vragen die je jezelf af kunt vragen als je naar de data kijkt.

 

Een volledige content- of zoekwoordanalyse wordt gekeken naar de huidige stand van zaken van je website, naar de (online) concurrentie en naar de zoekwoorden met de meeste potentie.

 

Uit deze data wordt een advies opgesteld waarmee je volledig inzichtelijk hebt:

 • op welke zoekwoorden je het best kunt optimaliseren;
 • op welke pagina’s voor het beste resultaat;
 • en waar de grootste kansen liggen.

 

 

Als de pagina’s voldoende bezoek krijgen, maar niet converteren, ligt het probleem niet bij de vindbaarheid. Analyseer dan de landingspagina zelf:

 

 • Is de content relevant?
 • Staan er voldoende visuals, afbeeldingen en eventueel video’s om de tekst te ondersteunen?
 • Staan er voldoende call-to-actionbuttons?
 • Bevat de pagina interne links naar andere relevante pagina’s?

 

Analyse van de autoriteit.

Met de meeste SEO-tools kun je een domain autority vinden. Dit geeft – afhankelijk van de gebruikte tool – een score aan je website. Deze score is o.a. gebaseerd op het aantal links (stemmen) dat je website ontvangt en het aantal verschillende domeinen dat naar jouw website verwijst. Vergelijk dit ook eens met je concurrenten om te zien waar je staat.

Optimalisaties aan je autoriteit worden over het algemeen onder de noemer linkbuilding geplaatst.

Stap 6: Bepaal je SEO-planning.

Nu je vanuit de SEO-analyse weet wat er verbeterd moet worden, kun je vaste momenten plannen waarop je de verbeteringen doorvoert.

 

Zoals aangegeven kost het optimaliseren van je website voor zoekmachines tijd. Het is een doorlopend proces waar je continu kunt blijven verbeteren.

 

Afhankelijk van je agenda, doelstelling en huidige resultaten kun je inplannen wanneer je optimalisaties uit gaat werken en door gaat voeren.

 

Tip: ga je met meerdere mensen de zoekmachine optimalisaties doorvoeren, werk dan met een gedeeld document waar je de voortgang kunt bijhouden.

Plan een uurtje TRN

Stap 7: Van analyse naar SEO-optimalisatie.

Het voorbereidend werk is gedaan, de planning is gemaakt, nu wil je graag je mouwen opstropen en aan de slag. Maar: waar begin je?

 

Een goede technische fundering

 

Zoals bij het bouwen van een huis is het advies: begin met de goede fundering. De technische optimalisatie

 

Afhankelijk van de aanwezige kennis en de mogelijkheden in het CMS kun je de optimalisaties zelf doen of opdracht geven aan je webdeveloper om met de website aan de slag te gaan.

 

Begin met de optimalisaties die de meeste impact hebben en werk zo de lijst met punten af. Het is ook belangrijk om de wijzingen bij te houden en het effect te monitoren.

 

 

SEO-tip: werk in Google Analytics met notities. Op deze manier kun je altijd gemakkelijk terugvinden wat en wanneer iets is doorgevoerd en vergelijken of de resultaten daarna zijn verbeterd.

 

 

Content optimalisaties

 

Vervolgens ga je aan de gang met de content optimalisaties. Na de analyse weet je of de prioriteit ligt bij het verbeteren van de vindbaarheid van de website, of bij het optimaliseren van de landingspagina.

 

In de meeste SEO-strategieën wordt het werken aan de autoriteit (linkbuilding) pas later opgepakt. Ons advies is om dit vanaf het begin mee te nemen.

 

Door het plaatsen van kwalitatieve content op je website, maar ook op social media, zul je zien dat websites in de loop der tijd naar jou gaan verwijzen. Op deze manier plaats jij waardevolle content op je website én werk je aan de autoriteit van je domein.

 

Stap 8: Monitoren en tweaken.

Met de doelstellingen en KPI’s uit stap 3 kun je de SEO-strategie monitoren.

 

Aan de hand van de resultaten van de website kun je zien of jouw inspanningen effect hebben. Zo niet, dan kun je met de tools verder analyseren waar dit aan ligt.

 

Door te blijven monitoren en nieuwe optimalisaties door te voeren, laat je zien dat je continue aan je website bezig bent en dat je het serieus neemt. Ook dit werpt zijn vruchten af.

SEO-strategie is een marathon en geen sprint!

Het opstellen en doorvoeren van een goede strategie neemt veel tijd in beslag.

Zoekmachines verwerken bovendien de doorgevoerde werkzaamheden niet direct in de rangschikking van de zoekresultaten. De kans is dus groot dat je niet meteen resultaat ziet van je SEO-werkzaamheden. In de meeste gevallen duurt het minimaal 6 maanden voordat je de eerste goede resultaten ziet.

Uit onderzoek van Ahrefs is gebleken dat het tot 1 jaar kan duren voordat je in de top 10 komt en dat het gemiddeld 2 tot 3 jaar duurt voordat je de nummer 1 positie bereikt.

Geef dus niet direct op wanneer je geen resultaat ziet, maar volg je SEO-strategie en blijf optimaliseren!

Plan een uurtje TRN

TRN werkt o.a. voor:

Welkom! Deze website maakt gebruik van cookies

Geef hier aan welke cookies we mogen plaatsen. De noodzakelijke en statistiek-cookies helpen ons de site te verbeteren.
Ga je voor een optimaal werkende website? Vink dan alle vakjes aan. Meer info

Instellingen
Noodzakelijk
Statistieken
Overige
Akkoord