Wat is het verschil tussen een Marketingbureau en een Reclamebureau?

Je bent marketingmanager of ondernemer en wil de hulp inschakelen van een bureau om je te helpen bij campagnes, projecten of het onderhouden van je social media. 

Lees verder

Bovendien hoop je op nieuwe inzichten om nieuwe klanten te bereiken én bestaande klanten te blijven verleiden. Wanneer je Googelt word je echter overladen met reclamebureaus, communicatiebureaus en marketingbureaus. Allemaal beweren ze de beste service te bieden. Maar wat zijn nu precies de verschillen?

 

En belangrijker: wat is de slimste keuze?

Wat doet een marketingbureau?

Een marketingbureau werkt strategisch. Ze bedenken strategieën vanuit doelstellingen. Ze verdiepen zich in je doelgroep en klanten en kijken bijvoorbeeld welke doelgroepen ge-target moeten worden. Ook doen ze marktonderzoek, brengen je concurrenten in kaart en geven daar advies over. Dit alles om tot een marketingstrategie te komen: een strategie die gedurende de looptijd van een campagne of voor langere periode gevolgd wordt. Een goed marketingbureau stuurt zijn strategie continu bij aan de hand van resultaten en data.

 

Het verschil tussen een marketingbureau en een online marketingbureau.

Online marketingbureaus gebruiken internet als voornaamste medium om doelgroepen te bereiken en gebruiken online middelen om bedrijven vindbaar te maken. Ze zijn gespecialiseerd in SEO (zoekmachineoptimalisatie), SEA (adverteren in zoekmachines), Contentmarketing (relevante en goed vindbare webteksten schrijven), Social media marketing (doelgroepen aanspreken op sociale media) en E-mailmarketing (nieuwsbrieven sturen op het best mogelijke moment, naar de doelgroep met de meeste potentie).

Plan een uurtje TRN

Wat doet een communicatie bureau?

Een communicatiebureau werkt tactisch. Zij onderzoeken met welke boodschap zij de doelgroep kunnen aanspreken en verleiden, en zorgen voor concepten en teksten die daarbij passen. Zij zijn bezig met SEO, SEA, copywriting en social media.

 

Waarom kiezen voor een reclamebureau?

Een reclamebureau is uitvoerend. Zij zorgen voor de praktische uitvoering van de strategie die door marketing- en/of communicatiebureaus is bedacht. Dit doen ze zowel online als offline. Bij een reclamebureau kun je dus aankloppen voor flyers, posters en magazines, maar ook voor een logo, huisstijl, digitale banners, advertenties op social media, video’s of websites. 

Plan een uurtje TRN

Wat doet een social media bureau?

Een social media bureau heeft zich 100% toegespitst op social media, en weet dus alles over Instagram, Facebook, LinkedIn, Twitter, Snapchat, Pinterest etc. Alle ontwikkelingen worden nauwlettend in de gaten gehouden en de nieuwste functies worden meteen toegepast, waar jij als klant als eerste van profiteert. Een goed social media bureau zorgt ervoor dat jouw (potentiële) klant stopt met scrollen, bij jouw advertentie wel te verstaan.

Wat is een inbound marketing bureau?

De naam zegt het al: een inbound marketing bureau richt zich volledig op inbound marketing strategieën. In de praktijk komt dat erop neer dat er een inbound marketingplan wordt opgesteld met te behalen doelstellingen, die vervolgens wordt uitgevoerd. Bij inbound marketing ligt de focus volledig op het bieden van relevante informatie op het juiste moment. De teksten, video’s en andere content van het bureau geven antwoord op vragen die leven bij jouw klanten. Op die manier spelen ze dus in op hun informatiebehoefte. Als jouw bedrijf vaak het antwoord biedt op vragen van klanten, gaan zij je vanzelf als autoriteit binnen je vakgebied zien. In plaats van de doelgroep te spammen met advertenties en banners, plaatst het inbound marketing bureau relevante online content die goed vindbaar is wanneer je klant daar behoefte aan heeft. Een inbound marketing bureau zal zich dus bezig houden met buyer persona’s, de buyer journey, een contentstrategie en marketing automation.

Wat doet een growth hacking bureau?

Growth hacking is een vrij nieuwe, maar zeer effectieve manier van marketing. Een growth hacking bureau hakt het aankoopproces (de buyer journey) van jouw klant in stukjes en gaat ieder deel daarvan optimaliseren. Door snelle experimenteren en het effectief meten van resultaten, zien zij snel welke ideeën daadwerkelijk effect opleveren en welke experimenten meteen van tafel kunnen worden geschoven. Goede plannen worden verder geschaald en geoptimaliseerd. Op die manier verkoop je meer en kan jouw marketingbudget steeds gerichter worden ingezet. Growth hacking is in die zin een stuk effectiever dan een marketingcampagne.  

Plan een uurtje TRN

Welk bureau past bij mijn bedrijf?

Dat ligt volledig aan je wensen. Ken je je doelgroep door en door, maar kom je maar niet tot de juiste boodschap? Dan is een communicatiebureau de beste oplossing. Weet je prima wat je wil communiceren en zoek je iemand die jouw boodschap op een creatieve en effectieve manier ‘verpakt’? Dan is een reclamebureau dé optie voor jou. Loopt jouw bedrijf wel prima, maar wil het maar niet lukken om te groeien? Klop dan zeker aan bij een growth hacking bureau.

Waarom kiezen voor een full service bureau?

Wij, TRN, zijn daar een voorbeeld van. Een full-servicebureau combineert het beste van alle bovenstaande bureaus en heeft dus alle disciplines en deskundigen in huis. Van concept tot uitvoering en van experiment tot data analyse: het wordt door één partij uitgevoerd. Zo heb jij te maken met maar één contactpersoon. Wel zo handig.

Benieuwd wat een full service bureau voor jouw bedrijf kan betekenen?

Probeer geheel vrijblijvend uit hoe het is om te werken met TRN. We hebben alle disciplines onder één dak: designers, copywriters, growth hackers, marketeers, social media experts, gedragspsychologen en meer. Bel ons op 076- 501 52 62 en vraag naar Jeroen. Je kunt hem ook bereiken door te mailen naar jeroen@trn.eu. Geen spam, beloofd!

Plan een uurtje TRN

TRN werkt o.a. voor: